Bendjie lauwei.
Door: Mieke
Blijf op de hoogte en volg Mieke
15 Mei 2011 | China, Yangshuo
Woensdagochtend vertrekken we al vroeg naar Guilin om met twee redelijk aansluitende vluchten terug te keren naar Amsterdam en vervolgens nog de rit naar huis.
Hier is duidelijk de regentijd op komst, het aantal regenbuien neemt toe en daarmee ook het aantal muggen.
Betrouwbaar genoeg om zonder nat te worden op de fiets te stappen is het niet, dus vermaken we ons ter plekke met het uitdagen van de plaatselijke bevolking bij onze jacht op souvenirs, het afmaken van klussen, het uitlaten van de hond, het poetswerk in Festina ( want ik ben wel van de poets) en het kletsen met Lydia, David, Sally, Tiffany en de steeds terugkerende klanten.
Daarnaast hebben we ook vakantie dus kunnen we tijd vinden voor een spelletje en voor zomaar lekker op het terras zitten niksen.
Daarnaast kon ik enkele dagen geleden beginnen aan mijn schildesproject, de houtwinkel had eindelijk de kistjes afgeleverd! ( er zijn ook dingen die niet binnen tien minuten tot stand komen in China)
Bel voor eieren, gas, water, brood, bier of andere boodschappen en zelfs op de zaterdagavond komt de bakkersjongen de kort tevoren bestelde hamburgerbroodjes brengen, wat Nero kwispelend doet opstaan, hij is dol op de jongen of op de geur van het brood!
Gelukkig is de bakkersjongen ook dol op Nero in tegenstelling tot de gasman, komt hij binnen dan loopt hij niet door naar achter voordat hij er van overtuigd is dat een van de baasjes hem met twee armen stevig vasthoudt.
Zoals gezegd vermaken we ons ook met de plaatselijke bevolking. De meeste gidsen kennen wij nu wel. Het lukt ons redelijk de gezichten te onderscheiden, maar we twijfelen toch enigszins aan het gezichtsvermogen van hen. Hoeveel westerlingen lopen er nu zo lang rond in Yangshuo?
Nog steeds worden we uitgenodigd voor een bicycle tour? you want local guide? You want raft, raft?
Daar hebben we dankzij onze vorderende chinese woordenschat wat op gevonden:
Bpoe tsjietsje bendjie lauwei!
Het heeft moeite gekost, maar met de hulp van de aanhoudende gidsen konden we vaak oefenen op het zinnetje: Nee, dank u wij zijn lokale buitenlanders!
Het werpt zijn vruchten af.
Wat zeer vermakelijk is is het onderhandelen over de prijs die we bereid zijn te betalen voor het maakt niet uit wat, alles is onderhandelbaar.
Ze schrikken duidelijk zichtbaar als er slechts een tiende van het voorgestelde bedrag geboden wordt en dan begint het spelletje.
Al menigmaal ben ik een "chinese lady" genoemd vanwege mijn onderhandelingstactiek en ben zonder iets te kopen weggelopen, daar krijgen ze steevast spijt van en ze komen je met kladblok en pen achterna om toch nog maar zaken te kunnen doen.
De aankoop van de stempel met mijn naam in het chinees erop maakte de verkoopster "not happy" , nou mij wel!
Grote opschudding ontstond er toen vrijdag de plaatselijke krant buiten op tafel werd gedeponeerd, want al bladerend kwam daar een foto tevoorschijn waar Ad, duidelijk zichtbaar een foto makend van de dansende leeuwen op het dorpsfeest, in stond!
Meteen dook iedereen boven op de krant en zelfs knotje ( inmiddels bekomen van het feest) liet zich weer zien.
Dus toch terecht Bendjie lauwei!
Helaas nog maar voor twee dagen.
15 Mei 2011 - 09:49
Jan Weterings:
Hallo Ad en Mieke, de vakantie zit er bijna op wat is dat snel gegaan niet alleen voor jullie maar ook voor ons. we zullen jullie verhalen missen en er valt ongetwijfeld nog veel meer te vertellen. 't is wel een heel apart land met aparte mensen die deels nog in een voor ons ver verleden leven. Maar heerlijk om dat als lokale buitenlander te ervaren. Dan wordt het weer afscheid nemen van Lydia, David en Nero en al die andere chinezen waar jullie inmiddels een band mee opgebouwd hebben. Op naar een volgende keer wellicht. Behouden thuiskomst en geniet nog maar veel die laatste dagen. Tot thuis. -
15 Mei 2011 - 13:18
Piet En Loes:
't Is niet te geloven hoe snel jullie vakantie er op zit! Natuurlijk hebben jullie erg veel gedaan en gezien. Gezellig ook dat je jezelf bij de lokale bevolking gaat voelen, dat zegt in ieder geval dat jullie het erg naar je zin hebben. Dat wordt nu dus nog 2 dagen intens genieten van Lydia, David en Nero! Wij wensen jullie een veilige vlucht terug. Tot ziens !!
En bedankt voor je leuke verhalen, Mieke! -
15 Mei 2011 - 16:25
Francien & Johan:
Hallo Mieke en Ad,
wat is de tijd wonderbaarlijk snel gegaan zeg!! En wat hebben wij genoten van de verhalen die Mieke ontzaglijk realistisch heeft kunnen weergeven. En wat zullen wij die missen, nha ja...zo lang zal ik (Francien dus) niet zo lang hoeven te missen, want ik krijg ze natuurlijk straks van 1e hand (lees: Ad). Heel erg bedankt dat wij jullie reis hebben mogen meebeleven, het was spannend, soms stressig maar oh zo leuk. Voor ons waren de verhalen ook bijzonder herkenbaar, want wat dat betreft is de Chinese cultuur (bijna) vergelijkbaar met die van de Indonesische. Wij wensen jullie bijzonder veel sterkte bij het afscheid nemen van Lydia, David en Nero :-(. Een hele veilige vlucht terug en graag tot gauw ziens weer!! -
16 Mei 2011 - 07:14
Ella En Harry:
Wat jammer dat het er op zit, vooral voor ons de verhalen.Maar straks is het ook weer heerlijk om thuis te zijn. Hier met al die luxe,niet te geloven hoe mensen overal nog leven.Ook in Turkeye op het platteland is het een zooitje. Wij wemsen jullie een goede reis terug en de groeten daar. -
16 Mei 2011 - 08:50
Jeanne En Piet:
Heel veel sterkte met het afscheid nemen en de lange reis, wij hebben er ook ervaring in. Wij zijn weer bijna een maand thuis, niet te geloven hoe snel we steeds ouder worden.
Tot thuis. -
16 Mei 2011 - 08:53
Renate:
Jammer dat het er alweer bijna opzit. Geniet van de laatste dagen samen en alvast een hele goede terugreis gewenst.
Dankjewel voor jullie mailtje, ik heb een hele fijne dag gehad. -
16 Mei 2011 - 10:52
Monique:
Heel erg genoten van jullie interessante ervaringen. Nog nooit meegemaakt om vanuit China gefeliciteerd te worden. Marleen laat jullie groeten vanuit Beijing.
Thuis doen we jullie verhalen graag nog eens over. -
16 Mei 2011 - 18:12
Elles Wisse:
Jammer dat het weer bijna voorbij is. Ik zal je verslagen missen. Een hele goede terugreis en tot gauw. -
18 Mei 2011 - 06:04
Shanti:
Owhh Mieke wat een heerlijke vakantie! Jullie hebben genoten zo te lezen.
Maar nu weer welkom thuis! Tot volgende week! -
18 Mei 2011 - 16:33
Diny:
Een beetje laat, maar ik wil toch even laten weten dat ik heb genoten van de reisverslagen van jullie vakantie. Ik hoop dat jullie een voorspoedige reis hebben.
Groetjes Diny -
18 Mei 2011 - 19:41
Ton Adank:
Hoi Ad en Mieke,
En zo komt er ook een einde aan jullie Chinese sprookje. De verhalen waren geweldig leuk en je komt met een schat aan ervaringen terug. Het zal even wennen zijn. Graag bewonder ik straks nog veel meer mooie plaatjes en luister ik met belangstelling naar de ongetwijfeld spannende verhalen.
Een goed afscheid en een voorspoedige vlucht.
Hopelijk tot vrijdag.
19 Mei 2011 - 05:45
Pascale:
Hoi Mieke
Ik heb ook genoten van jullie vakantieverhalen. Hopelijk hebben jullie een goede reis gehad en kom je weer veilig in (nu donker, regenachtig) Nederland. Dat wordt weer wennen! Ik zie je morgen hoop ik.